MASHT

Počela je godišnja konferencija “Java e Shkencës 2016” (Nedelja nauke 2016)

maj 10, 2016

Počela je radove trodnevna nacionalna konferencija “Nedelja nauke 2016”, u kojoj učestvuju naučnici iz različitih oblasti iz zemlje i regiona, koji predstavljaju svoje naučne doprinose u promociju nauke u Republici Kosova. Ova konferencija, sada već tradicionalja, koja se organizuje od MONT-a, je dobra prilika za otvaranje tematskog debata koja se povezuju sa najnovim dostignučama da bi podsticale naučna istraživanja.

Početak radova svečane seanse otvaranja ove Konferencije, pozdravio ih je svojom prisustvom predsednik Republike Kosova, g. Hashim Thaçi, koji je ujednom držao i uvodnu reč.

Predsednik Thaçi je takođe naglasio da će Kosova ima sposobne naučnike koji  svojim naučnim istraživanjima će uspeti da postignu želene uspehe i da će omogućiti jasnu perspektivu razvoja za Republiku Kosova i u tim okvirima je izrazio spremnost za institucionalnu posvećenosti razvoju nauke i inovacije na Kosovu. 

” Vi pošteni naučnici ćete odrediti ne samo sadašnjost, nego ćete jasno definisati gde će Kosovo biti nakon perioda od dvadeset godina i duže”, rekao je predsednik Thaçi.

U međuvremenu, ministar Bajrami visoko ocenio značaj ove konferencije, koja ima za cilj predstavljanje dostignuća Kosova u nauci, dok je dodao da je prisustvo predsednika pokazuje privrženost Republike Kosova da ulaže u razvoj i promociju nauka i mladih talenata.

Ministar Bajrami je rekao da istraživanja i naučna istraživanja su važan element razvoja i napretka svake zemlje i da su investicije u ovoj oblasti su investicije u budućnosti, dok je govorio i o ciljevima Vlade u ovoj oblasti.

“Prvi cilj Vlade je da podstakne istraživače kroz dodelu sredstava. Drugi cilj je da naukom vode univerziteti, institute i istraživački centri, oživljavajući istraživanja na svakom fakultetu, a treći cilj je uključivanje naših istraživača u projektima EU, posebno u okviru projekta Horizon 2020 ” , naglasio je ministar Bajrami.

Predsednik Naučnog veća MONT-a, Myzafere Limani rekla da je Nacionalni program nauke bavi izazovima sa kojima se suočava nauka i istraživači u našoj zemlji. U svom govoru, između ostalog, gđa. Limani je rekla da je za razliku od prethodnih godina, kada je broj radova bio znatno veći, ove godine imamo manje takvih, ali  boljeg kvaliteta zahvaljujući kriterijumima za izbor.

No, oko 140 naučnih radova iz oblasti lingvistike, kulture, tehnologije, medicine, obrazovanja, energetike i životne sredine, istorije, ekonomije, poljoprivrede, bezbednosti ishrane, će biti predstavljeni u tri dana, koliko će trajati ” Nedelja nauke 2016 “.

Radovi koji će biti predstavljeni su izabrani od autora i koautora sa Kosova i drugih evropskih zemalja koje su se prijavile, a prva sesija posvećena je jezičnim i kulturnim studijama.

Last modified: septembar 12, 2022

Comments are closed.